De Verhalengarage begint aan een derde leven

Print Friendly, PDF & Email

Deze site, de Verhalengarage, begint aan een derde leven als community van vertellers. Het idee is dat we met meer liefhebbers van verhalende journalistiek met wat meer regelmaat over die mooie reportages gaan schrijven.

De Verhalengarage wordt nu gemaakt door Henk Blanken en Michel Maas, die samen ook cursussen geven en de uitgeverij de Verhalengarage hebben opgezet. Maar we willen dit graag met meer vertellers doen.

Michel Maas
Met andere woorden: we staan open voor bijdragen. Als je een idee hebt of een verhaal dat je op de Verhalengarage zou willen plaatsen, stuur het dan aan info@verhalengarage.nl. Wil je iets vragen aan Henk Blanken, mail dan aan henk@verhalengarage.nl.

Inmiddels zijn we ook een uitgeverij begonnen die literaire non-fictie wil uitgeven. Het eerste boek is de Vertellers. Het verschijnt in de week van 14 november.

Wat was het oorspronkelijke plan achter de Garage?

Waarom trekt het ene verhaal op als een Ferrari en pruttelt het andere als een verroeste Daf? Waar zit de motor van het verhaal, het voortstuwingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de lezer maar door wil blijven lezen? En hoe zet je een verhaal netjes in de lak?

De monteurs van de Verhalengarage willen er alles over weten. Daarom demonteren ze al enkele jaren waargebeurde journalistieke verhalen – zowel van zichzelf als van anderen. Ze laten zien welk perspectief de auteur heeft gekozen, hoe de spanning wordt opgebouwd en waarom het verhaal de lezer raakt.

We waren, toen we deze site begonnen, nog andere dingen van plan. Ongevraagde keuringen van verhalen, een showroom met klassieke verhalen. Dat is een beetje gelukt, vooral omdat we de meeste reacties kregen op de demontages, verhalen die we in de kantlijn voorzagen van commentaar, waarop de auteur dan weer reageerde.

Foto Gerard WEssel
Henk Blanken

Nog steeds helpen de monteurs een ieder die zelf een verhaal wil bouwen graag op weg. In de werkplaats vind je bouwtekeningen, gereedschappen en onderdelen die je kosteloos kunt gebruiken om aan je eigen verhaal te sleutelen. Want daar gaat het de monteurs uiteindelijk om: er moeten meer mooie journalistieke verhalen de weg op!

Henk Blanken

Michel Maas

Geverifieerd door MonsterInsights