Over De Verhalengarage

Waarom trekt het ene verhaal op als een Ferrari en pruttelt het andere als een verroeste Daf? Waar zit de motor van het verhaal, het voortstuwingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de lezer maar door wil blijven lezen? En hoe zet je een verhaal netjes in de lak?

De monteurs van de Verhalengarage willen er alles over weten. Daarom demonteren ze waargebeurde journalistieke verhalen – zowel van zichzelf als van anderen. Ze laten zien welk perspectief de auteur heeft gekozen, hoe de spanning wordt opgebouwd en waarom het verhaal de lezer raakt.

Ook doen de monteurs keuringen – gevraagd en ongevraagd. Verhalen waar iets aan mankeert zetten ze op de brug, voor een grondige inspectie. Waarom trekt een verhaal zo langzaam op? Waar zit dat rammeltje? Hoe kan het dat iedereen halverwege de rit uit wil stappen?

Daarnaast proberen we in de showroom altijd een bijzondere verzameling verhalen aan te kunnen bieden van over de hele wereld, verhalen die stuk voor stuk het lezen waard zijn. Er is een aparte showroom voor de klassiekers, met verwijzingen naar de allerbeste verhalen allertijden.

En tot slot helpen de monteurs een ieder die zelf een verhaal wil bouwen graag op weg. In de werkplaats vind je bouwtekeningen, gereedschappen en onderdelen die je kosteloos kunt gebruiken om aan je eigen verhaal te sleutelen. Want daar gaat het de monteurs uiteindelijk om: er moeten meer mooie journalistieke verhalen de weg op!

Henk Blanken

Rik Kuiper