Over De Verhalengarage

Print Friendly, PDF & Email
Daarom trekt het ene verhaal op als een Ferrari en pruttelt het andere als een verroeste Daf? Waar zit de motor van het verhaal, het voortstuwingsmechanisme dat ervoor zorgt dat de lezer maar door wil blijven lezen? En hoe zet je een verhaal netjes in de lak?

De monteurs van de Verhalengarage willen er alles over weten. Daarom demonteren ze al enkele jaren waargebeurde journalistieke verhalen – zowel van zichzelf als van anderen. Ze laten zien welk perspectief de auteur heeft gekozen, hoe de spanning wordt opgebouwd en waarom het verhaal de lezer raakt.

We waren, toen we deze site begonnen, nog andere dingen van plan. Ongevraagde keuringen van verhalen, een showroom met klassieke verhalen. Dat is een beetje gelukt, vooral omdat we de meeste reacties kregen op de demontages, verhalen die we in de kantlijn voorzagen van commentaar, waarop de auteur dan weer reageerde.

Nog steeds helpen de monteurs een ieder die zelf een verhaal wil bouwen graag op weg. In de werkplaats vind je bouwtekeningen, gereedschappen en onderdelen die je kosteloos kunt gebruiken om aan je eigen verhaal te sleutelen. Want daar gaat het de monteurs uiteindelijk om: er moeten meer mooie journalistieke verhalen de weg op!

Henk Blanken

Rik Kuiper