Bestel de Vertellers nu

Print Friendly, PDF & Email

Half november verschijnt de Vertellers, het nieuwe boek van Henk Blanken. Met 200 tips en drie longreads zou dit boek zomaar de waardige opvolger kunnen zijn van het Handboek Verhalende Journalistiek uit 2014.

Op 14 november komt de Vertellers van de drukker. Dan moet het zaterdag 19 november verkrijgbaar zijn in de boekhandel, bij bol.com en ook nog via de webshop van de Verhalengarage.

De tips – die zo nu en dan eigenlijk klassieke weetjes zijn – zijn overzichtelijk ingedeeld. Ze zijn geordend in rubrieken als ‘Over research for story’ en ‘Over de spanningsboog’, maar soms ook onder wat meer poëtische kopjes ondergebracht (‘Over het verlangen te schrijven’ bijvoorbeeld).

Het idee was een boek waarin je de drie lange essays leest en zo’n verschrikkelijke zin krijgt om te schrijven dat je begint te dwalen langs de 200 kopjes. Al zullen er vast ook lezers zijn die het hele boek in één ruk uitlezen.

De drie Grote Lezen gaan over de controverse rond onderzoeksjournalistiek: wat is belangrijker, de feiten en de waarheidsvinding of de dwingende en verleidelijke manier waarop het verhaal wordt verteld?

Of heeft Gay Talese gewoon gelijk, de inmiddels 90-jarige godfather van de nieuwe journalistiek die uiteraard vindt dat ook een schitterend opgeschreven verhaal volledig moet kloppen. Over Talese – en trouwens en passant ook over zijn tovenaarsleerling John Schoorl (die hem thuis in New York opzocht) gaat de derde longread.

One thought on “Bestel de Vertellers nu

Geef een reactie

Geverifieerd door MonsterInsights