Print Friendly, PDF & Email

Leer schrijven van twee ervaren en gelauwerde auteurs. Omdat je nu eindelijk eens dat boek wil voltooien. Of verhalen wil vertellen die de lezer wél bij de lurven grijpen. Of omdat je het zat bent geprezen te worden als onderzoeker – en achteraf te merken dat vrijwel niemand je verslag heeft uitgelezen.

Michel Maas en Henk Blanken – beiden onder meer bekroond met een Tegel, de ‘Oscar’ voor de Nederlandse journalistiek – helpen je uit het moeras van je writers block, en laten je zien hoe je verhalen verleidelijker kunt vertellen, dwingender, meeslepender.
Leer schrijven als een pro. Ontdek of je het in je hebt, dat boek, of die serie reportages. Leer het van twee ervaren journalisten. Volg Michel Maas in zijn jaren als oorlogsverslaggever in voormalig Joegoslavië, en stel zelf vast of de oud-correspondent van de NOS en de Volkskrant in zuid-oost-Azië inderdaad de meesterlijke verteller is waarvoor collega’s hem houden.

Henk Blanken is behalve een ‘verdomd goede’ schrijver (dixit Emma Brunt in de HP) de specialist verhalende journalistiek, de auteur van het Handboek Verhalende Journalistiek, het standaardwerk over literaire non-fictie, en overigens was hij ook de eerste Nederlandse journalist die een verhaal in The Guardian Long Reads publiceerde.

MELD JE NU AAN EN VOLG EEN WORKSHOP VOOR €50
Maas en Blanken leren je tijdens de workshop de valkuilen te herkennen van een goed verhaal – dat te dichtbij komt, of maar niet dichtbij genoeg wil komen. En hoe je met het onthullende materiaal dat je boven tafel hebt gehaald nu ook een dwingend verhaal kunt vertellen.

Henk Blanken verzorgde masterclasses en cursussen voor circa 400 aankomende en (zeer) ervaren journalisten bij vrijwel alle dagbladen, van NRC tot de Volkskrant en van Dagblad van het Noorden tot het AD, voor Het Financieele Dagblad en het blad van de Evangelische Omroep, voor opiniebladen als De Groene en voor websites als De Correspondent en Follow The Money.

De workshop Vertel het beter geven we online, vanaf De Verhalengarage, de uitvalsbasis die geheel aan de storytelling is gewijd. In de eerste serie van vijf workshops geven we de deelnemers adviezen en tips waarmee ze al meteen beter gaan schrijven. Je kunt ze in je eigen tempo los volgen (voor 75 euro per workshop) of meteen kiezen voor de hele serie van vijf (waarbij je voor slechts vier workshops betaald, ofwel 300 euro).

Wil je meer één op één begeleiding? Dat kan ook.

Als lid van De Verhalengarage nemen we je op in de community van verhalenvertellers. Je krijgt dan als medewerker toegang tot de website, ontvangt de nieuwsbrieven, en tekent in op de reeks van vijf workshops, waarbij je als lid van de garage gedurende acht weken – per e-mail of beeldtelefoon – een beroep kunt doen op de ervaring en kennis van Henk Blanken en Michel Maas.

Die coaching begint met een één op één gesprek over jouw “pitch” voor het verhaal dat je in de twee maanden van de cursus wilt maken. En eindigt met de bespreking van het resultaat – en een advies over waar je het volgens ons kunt proberen te slijten, of wat je nog kunt doen om het verhaal nog beter te maken.

Tussen het eerste en het laatste gesprek laten we je ook niet los. We lezen mee met wat je schrijft en reageren op de oefeningen die je in de cursus maakt. Daarvoor gebruiken we een knipkaart (waardoor je dus ook extra coaching kunt inkopen, bijvoorbeeld omdat je van plan bent een boek te schrijven).

Het lidmaatschap van De Verhalengarage kost 650 euro, inclusief de cursus van vijf workshops, en de coaching gedurende acht weken (verdeeld over zestien blokken van een kwartier).

Door Henk Blanken

Journalist en schrijver. Mede-oprichter van de Verhalengarage. Was redacteur van Het Vrije Volk en de Volkskrant en adjunct-hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. Publiceerde drie boeken over journalistiek, PopUp, Mediamores en het Handboek Verhalende Journalistiek. En drie andere boeken met literaire nonfictie: Hotel Almere, Je Gaat Er Niet Dood Aan en Beginnen Over Het Einde. Op het laatste na, dat bij De Correspondent verscheen, zijn de boeken uitgegeven door AtlasContact.

Geef een antwoord