Print Friendly, PDF & Email
De sfeer in de loods in Veghel is al niet uitmuntend. De drie mannen hadden Chinees gehaald en daarna PSV zien verliezen van Bayern München.[ref]Rik Kuiper: Dit is een fijn verhalend stuk, dat inhoudelijk ook nog eens erg interessant is. Een mooi voorbeeld van verhalende journalistiek op de korte baan. Hoe lang heb je eraan gewerkt?
Freek Schravesande: In totaal ben ik er ongeveer drie dagen mee bezig geweest, twee dagen research en een dag schrijven.[/ref]

Ze zijn zenuwachtig voor de grote xtc-deal die na weken voorbereiding de volgende dag zal plaatsvinden en nu komt Nico, de baas, ook nog eens binnen met een chagrijnig hoofd.[ref]RK: Wat waren je bronnen bij dit verhaal? Heb je nog betrokkenen gesproken of komt het allemaal uit rechtbankstukken?
FS: Alle info komt uit dossierstukken, ik heb de betrokkenen zelf niet gesproken. Wel twee deskundigen, van wie één het artikel naderhand nogal een ‘sfeerstuk’ vond en dus weinig inhoudelijk. Ook heb ik de advocaat van de verdachte gesproken en het Openbaar Ministerie voor een reactie. Dat was een uitgebreide reactie maar die heb er uiteindelijk vrijwel niet ingezet omdat het uitleggen van de Mr Big methode al de aanwezige ruimte in de krant opeiste. De woordvoerder was daar – begrijpelijk – niet heel blij mee. Nu ja.[/ref]

„Slecht nieuws pik”, zegt hij tegen Souris R., het hulpje in de loods.

„Nou…”

„Er loopt een moordonderzoek en jij bent de hoofdverdachte… die Posbankmoord.”[ref]RK: Zo’n dialoog werkt goed. Je hebt haast het idee alsof je in een Duitse Krimi terechtkomt. Hoe kwam je aan dit geweldige materiaal?
FS: In het strafdossier dat ik had ingezien zaten vele pagina’s transcriptie van de gesprekken tussen Souris R. en de agenten. Alles was letterlijk uitgeschreven en las inderdaad als een Duitse Krimi, ik hoefde er alleen nog de relevante passages uit te plukken. De bron houd ik liever voor mezelf. Goed om te weten overigens: best vaak staan zulke dialogen ook volledig uitgewerkt in de rechtelijke uitspraken die voor iedereen online te vinden zijn. Ze staan vaak bol van de details waarmee je artikelen kunt verlevendigen.[/ref] „Hoofdverdachte? Dat meen je toch niet.” Souris, een Brabantse kruimelcrimineel, had er eens twee uur voor op het politiebureau gezeten, als getuige. Maar dat was al dertien jaar geleden.[ref]RK: Je geeft hier precies voldoende achtergrondinformatie. Het vertraagt nauwelijks. Doseer je dat heel bewust?
FS: Het doseren van informatie blijft ingewikkeld. Ook bij mezelf merk ik de neiging om te snel te veel te willen vertellen of, helemaal een dooddoener, te willen uitleggen. Soms grijp ik nog op tijd in, soms niet, dan heeft het stuk al in de krant gestaan. Ontdek ik de neiging op tijd, dan trap ik direct op de rem want elk woord te veel aan achtergrondinformatie is een potentieel afhaakmoment voor de lezer.[/ref]

„Ja dat meen ik wel”, zegt Nico. Hij vertelt dat hij een ‘plat’ contact heeft bij de politie. Die liet hem weten dat DNA is gevonden op een muts vlak bij de uitgebrande auto waarin in 2003 het lichaam van Alex Wiegmink werd gevonden. Twee onbekenden zouden Wiegmink, een toevallige passant, hebben omgebracht in een bos. De daders werden nooit gevonden maar nu is dat DNA toegeschreven aan Souris R.

„Ik heb er niets mee te maken weet je wel… ik hoofdverdachte.”[ref]RK: De zinnen zijn wat krom. Ik neem aan dat ze zo letterlijk uit het politiedossier komen, of heb je ze ook nog enigszins herschreven omwille van de leesbaarheid?
FS: Ik heb de transcriptie volledig één op één overgenomen en niets herschreven. De manier waarop mensen iets zeggen is soms relevanter dat wat ze feitelijk te zeggen hebben. Je blijft daarmee ook dichter bij de werkelijkheid en het verhaal komt naar mijn idee ook dichter bij de lezer omdat het ‘echter’ overkomt dan wanneer iemand wordt gequoted die zogenaamd in prachtige hoofd- en bijzinnen praat. Bij mijn weten is alleen Jeroen Pauw daartoe in staat.[/ref]

„He pik eh… ik snap het, weet je”, zegt Nico geruststellend.

„What the fuck, ik ben daar nog nooit geweest man.”

Maar nu verandert Nico’s toon. „Wat denk je van mij dan pik. Er ligt me daar een fucking godsvermogen aan pillen in die auto, wat denk je nou. Ik moet het wel weten.”

„Zitten we hier nog wel clean?” vraagt Nico’s maatje Carlo zich hardop af. Misschien heeft de politie vanwege dit nieuws de loods al in het vizier, nét nu die pillendeal bijna rond is. 250.000 stuks.

de ‘canadian mix’: gewoon ‘boem’ halverwege wisselen

Wat Souris niet weet: Nico ís de politie.[ref]RK: Mooi hoe je met dit zinnetje uitzoomt. Die overgangen tussen handeling en achtergrondinformatie vind ik zelf vaak de moeilijkste in dit soort verhalen. Vind jij dat ook? Heb je een strategie?
FS: Ik heb daar minder moeite mee gekregen nadat ik eens voor een verhaal sprak met Chiel Jongejan, de grondlegger van de skihut-muziek in Nederland. Toen hij in Rotterdam de allereerste skihut in Nederland opende zat die meteen bomvol. De ondernemer vertelde dat hij vanwege zijn adhd snel verveeld raakt en dus niet van langdradige muzieknummers houdt. Hij was om die reden zelf een bar begonnen, de skihut, waarin hij alle mogelijke stijlen door elkaar draaide, kort gemixt en vaak niet langer dan 30 seconden. Bezoekers kwamen daardoor volgens hem in een soort ‘stroomversnelling’, dezelfde adhd-staat waarin hijzelf permanent verkeert. Die staat van ‘zijn’ was erg goed voor zijn baromzet. Navraag leerde dat in de dj-wereld dit de ‘canadian mix’ wordt genoemd: gewoon ‘boem’ halverwege wisselen van nummertje, zoals de houthakkers in Canada hun bomen te lijf gaan. Ook bij het schrijven van een verhaal kun je volgens mij best ‘hard’ overgaan van het een op het ander. Het houdt de lezer in ieder geval bij de les.[/ref] Agent A3955. Net als zijn maatjes Carlo, Rob, Danny en Jesse maakt hij deel uit van de politie-eenheid Werken Onder Dekmantel (WOD). De agenten worden ingezet in zaken waarin justitie het bewijs moeilijk rond krijgt. Ze kunnen infiltreren in een crimineel netwerk of, zoals in dit geval, zélf een crimineel netwerk inclusief pillendeal fingeren om middels een geraffineerd psychologisch spel een verdachte te verleiden tot de bekentenis van een eerder gepleegd misdrijf.

Woensdag heeft de rechter Souris R. veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar wegens doodslag op Alex Wiegmink.[ref]RK: Op de een of andere manier detoneert deze alinea een beetje, misschien omdat de toon hier opeens zo neutraal en nieuwsberichterig is. Heb je ermee geworsteld?
FS: Ja jemig, hier heb je wel een punt. Wat een stijlbreuk en wat een eindeloos geneuzel! Het gaat hier echt véél te lang door ook, dat valt me nu pas op. Deze informatie had of in een kader gemoeten of subtieler uitgesmeerd over het verhaal. De auteur heeft hier duidelijk niet tijdig op de rem getrapt.[/ref] Vanwege een DNA-spoor, een verklaring van de medeverdachte en informatie die is verkregen door deze undercoveroperatie. Een mededader, die zichzelf na een uitzending van Opsporing Verzocht aangaf bij de politie, kreeg veertien jaar celstraf opgelegd.

bekent hij ter plekke, dan kan de baas wellicht wat voor hem regelen
De gebruikte undercovermethode is een variant van de internationaal bekende ‘Mr Big-methode’. In deze variant wordt een verdachte een fictieve criminele organisatie ingetrokken waarna de ‘grote baas’ met lijntjes bij de politie hoort over een misdrijf waarbij de verdachte zou zijn betrokken. Dit nieuws is, zeker in het vooruitzicht van een grote opdracht, een probleem voor de hele organisatie en hij legt de verdachte het dilemma voor: bekent hij ter plekke, dan kan de baas wellicht wat voor hem regelen. Zo niet, dan kan de verdachte, een risico voor de organisatie, beter vertrekken.

Bedoeling van methode is om iemand in de waan te brengen dat hij zich in een veilige omgeving van gelijkgestemden bevindt. Een omgeving waarin hij uit vrije wil kan besluiten om bepaalde informatie te delen. Maar hoe vrij is die wil in de praktijk?

De Mr Big-methode is omstreden. De methode is effectief, vele verdachten bekennen. Maar deskundigen twijfelen over de waarde van die bekentenissen. Ton Derksen, hoogleraar wetenschapsfilosofie en schrijver over justitiële dwalingen, noemt Mr Big een „smerige” methode. „Ze creëren een situatie waarin het gevaarloos en zelfs aantrekkelijk is om iets te bekennen. Mensen in financiële nood, met een ethisch zwakker fundament, gaan overstag. Maar zulk bewijs zegt helemaal niets.” Mr Big kan onder omstandigheden een situatie creëren waarin óók voor een onschuldige het belang om een bepaald misdrijf te bekennen groter is dan om te ontkennen. In Canada, waar de methode al jaren wordt toegepast, zijn daarvan al enkele gevallen aan het licht gekomen. De hoogste rechter heeft daarop in 2014 de regels ervoor aangescherpt.

In de VS, Duitsland, Engeland en Frankrijk wordt de methode niet gebruikt. Maar in Nederland lijkt justitie Mr Big juist recentelijk te hebben ontdekt. In verschillende varianten dook hij het afgelopen jaar op. Verdachten werden door agenten die zich voordeden als criminelen meegenomen naar luxueuze Spaanse villa’s, ze werden rondgereden in mooie auto’s, getrakteerd op een bordeelbezoek, één was getuige van een (nep)gijzeling in een vakantiehuisje, een ander voelde zich door de ‘criminelen’ zo geïntimideerd dat hij aangifte deed bij de politie.

Waarborgen die gelden bij een officieel verhoor, zoals het recht om te zwijgen en het verbod om druk uit te oefenen op een verdachte, gelden niet in de context van een undercoveroperatie. Middels ‘enige’ druk een verdachte tot praten bewegen, is volgens de weinige jurisprudentie hierover toegestaan. „Juridisch zal het allemaal wel mogen”, zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen over Mr Big. „Maar het gaat om de vraag: is het verstandig? Want wat bereik je ermee? Een bekentenis waarvan je geen idéé hebt wat die betekent.”

„Braddaa!! Alles coolll?” sms’t Souris in september 2016 aan Nico.[ref]RK: Hier keer je weer terug bij het verhaal, ditmaal helemaal vanaf het begin. Doe je dat vaker, zo’n structuur van verhaal-achtergrond-verhaal?
FS: Als er sprekend materiaal is om een casus mee uit te werken probeer ik dat vaak te mixen met achtergrondinformatie waarin je kunt uitzoomen om het bredere verhaal te vertellen. Wel vaker begin ik een verhaal met de climax om het vervolgens op te bouwen vanaf het begin, zodat je begrijpt hoe het tot de climax heeft kunnen komen. Te vaak moet je dat ook niet willen doen want het voelt al snel als een ‘trucje’ – en dat is het natuurlijk ook. Maar het schríjft wel lekker.
RK: Hoe ga jij te werk? Teken je de structuur van een verhaal van tevoren uit, of ga je gewoon schrijven en schuiven?
FS: Iedereen doet dat volgens mij op een andere manier. Zelf hou ik er niet zo van om de structuur al te weten, dan vergaat me soms de zin om te schrijven. Liever probeer ik eerst al het materiaal van tevoren zoveel mogelijk in m’n hoofd te krijgen door de aantekeningen uit te werken en goed te lezen. Daarna hoop ik dat zich een begin openbaart en vandaaruit probeer ik het zoveel mogelijk meteen goed op te schrijven zonder nog veel te hoeven schuiven. Heel langzaam probeer ik het verhaal zoveel mogelijk uit m’n hoofd te vertellen. Als t goed erin zit lukt het zonder al te veel in m’n aantekeningen te kijken – natuurlijk wel om dingen na te zoeken.[/ref] De twee zijn vrienden geworden. Ze hebben elkaar via via leren kennen. In juni kreeg de 43-jarige Souris, een kleine, alcoholverslaafde drugsdealer, van iemand 100 euro om een mobiele telefoon naar een zakenrelatie te brengen. Die zakenrelatie bleek Nico. Ze spraken af op een terras en hadden het over auto’s, voetbal, vrouwen, de onderwereld en over honden. Nico leende Souris 50 euro om beltegoed van te kopen en vertelde over zijn criminele contacten. Nico was van plan in een loods in Veghel een pillendeal voor te bereiden en kon de hulp van Souris goed gebruiken. Ze spraken een dagvergoeding af van 100 euro voor klusjes in de loods. Geld dat Souris met zijn uitkering en drankverslaving goed kon gebruiken.[ref]RK: Hier versnel je, je vat samen, verdicht de tijd. Heel snel wikkel je gebeurtenissen af die interessant genoeg zijn om verder uit te spinnen. Heb je overwogen meer ruimte te nemen voor dit verhaal? Waarom wel/niet?
FS: Liever had ik wat meer ruimte gehad voor het verhaal. Het is altijd schipperen, dat is nu eenmaal bij een krant. Aan de andere kant, regelmatig heb ik met de eindredacteur discussie over lengtes – de eindredactie wil altijd korter – en meestal verlies ik die discussie en dan kort ik het in en dan blijkt dat het verhaal ook best in minder woorden kan worden verteld. Het blijkt er soms juist beter van te worden.[/ref]

En inmiddels heeft Souris behalve een cd van André Hazes ook 560 euro van Nico geleend, voor een openstaande boete. Souris mag het terugbetalen met klusjes in de loods: hij pakt voor Nico’s organisatie xtc-pillen in en stopt ze in zelfgeconstrueerde kisten. Er staat een tv en een koelkast met biertjes voor hem klaar.

Souris merkt al snel dat Nico en zijn maten ‘serieuze’ jongens zijn. Hij ziet hoe Nico eens de auto verlaat met een vuurwapen om met een stel kampers te praten over een conflict. Een andere keer komen Danny (agent A3981) en Jesse (A3982) bij de loods aan met een auto die onder het bloed zit vanwege een steekpartij. Souris mag helpen meedenken hoe ze de sporen wegmoffelen. Op een parkeerplaats in Nijmegen steken ze later gezamenlijk de auto in brand. [ref]RK: Knap hoe je in een paar alinea’s laat zien hoe ze hem inpalmen, zonder dat je dat letterlijk zegt. Show, don’t tell, kortom. Dat doe je heel bewust, neem ik aan?
FS: Dat aloude principe van show don’t tell mag van mij wel heilig worden verklaard.[/ref]

Souris klimt op tot ‘loodsbaas’. Hij krijgt de sleutel en mag van Nico blijven slapen in de loods. Souris, die tot dan bij een vriend inwoont, neemt meteen een tafelkleedje [ref]RK: Heerlijk detail. Daar ben je altijd naar op zoek in verhalen?
FS: Als details iets toevoegen schrijf ik ze zeker graag op, vaak zeggen ze iets over iemand of diens cultuur. Het noemen van het tafelkleedje vond ik daarnaast ook wel functioneel voor het verhaal, omdat het toont hoezeer Souris zich thuis voelt in zijn nieuwe omgeving en ook hoe groot zijn motivatie is om daarin te blijven.[/ref] mee en installeert zich ’s avonds geregeld met een biertje en een jointje op de bank voor de tv. Hij heeft het, met andere woorden, voor elkaar. Totdat hij op 2 november rond 00.00 uur wordt geconfronteerd met de Posbankmoord.[ref]RK: En met dit zinnetje ben je weer terug waar je de lezer aan het begin van het verhaal hebt achtergelaten.[/ref]

„Ik wil niet lullig doen pik. Maar ik geloof je niet”, zegt Nico na de zoveelste ontkenning van Souris. „Die smeris liegt niet tegen mij.”

Dan oppert Nico’s maatje Carlo om een paspoort voor Souris te regelen. „Ja natuurlijk kan ik een paspoort regelen”, zegt Nico. „Weet je dat is het probleem niet. Maar als hij het niet gedaan heb, dan ga ik niet eh… tig rootjes uitgeven als-ie het niet gedaan heb.” En daarna: „Als je het gedaan heb dan wil ik wel wat voor je regelen.” Met een vals paspoort kan Souris misschien naar een kennis van Nico in Spanje. „Maar als je het niet gedaan hebt, hé prima, dan zou je misschien daar buiten je verhaal moeten doen”, zegt Nico. „Als je het echt niet gedaan hebt.”

„Ik heb echt niets gedaan.”

„Als je niks gedaan hebt moet je morgen gewoon naar huis gaan.”

„En dan…” vraagt Souris.

„Dan moet je gewoon gaan zitten wachten tot ze je komen halen. Want als je niks gedaan hebt heb je ook niets te vrezen.”

„Fucking hell”, zegt Souris. En even later: „Ik heb geen zin om op het politiebureau nou te zitten man.”

„Je moet damage control denken nou vriend”, zegt Nico. „Als er iets is, dan moet je het gewoon zeggen. Dan kunnen we kijken wat we kunnen doen. Ga er maar van uit dat ze je gaan komen halen vandaag of morgen.” En dan, als Nico op het punt staat de loods de verlaten, komt Souris naar hem toe. „Ik weet er wel meer van ja, dat wel.”[ref]RK: Als ik dan nog een klein puntje van kritiek mag uiten, dan is het dit: voor mijn gevoel had het stuk hier moeten eindigen. Had je de alinea hieronder niet beter elders in het verhaal kunnen verwerken?
FS: Helemaal eens, deze alinea had best elders of in een kader gekund. Zonde!
Overigens misschien nog wel leuk om te vermelden dat blijkbaar de politie ook verhalende technieken gebruikt om haar werk te doen.[/ref] Souris bekent zijn betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink en vertelt hoe het zover kwam.
De gebruikte methode heeft de verklaringsvrijheid van de verdachte aangetast, betoogde Wieteke Drummen, advocaat van Souris R. Ze vindt dat door uitgeoefende druk zijn uitlatingen niet betrouwbaar zijn. Haar cliënt deed aan grootspraak en stoerdoenerij en bekende om zijn criminele status en bijbehorende financiële voordelen te behouden. Maar de rechter gaat daarin niet mee: Souris klampte zelf de undercoveragent aan. Van een overschrijding van toelaatbare druk is geen sprake geweest.

De citaten van Souris en Nico zijn afkomstig uit het strafdossier dat NRC heeft ingezien.

Geef een antwoord