1. De NRC-reportage over het drama in Alphen gedemonteerd

Print Friendly, PDF & Email

Rond twaalf uur zaterdagmiddag stapt Tristan van der V. uit zijn auto, op de parkeerplaats bij een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Een kwartier later zijn zes mensen dood, en zeventien mensen gewond. In een vierluik schrijft Henk Blanken over de mogelijkheden van literaire technieken.

Print Friendly, PDF & Email

Rond twaalf uur zaterdagmiddag stapt Tristan van der V. uit zijn auto, op de parkeerplaats bij een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Een kwartier later zijn zes mensen dood, en zeventien mensen gewond. Het wapen ligt bij de dader, naast de kassa’s van de Albert Heijn.

Tristan van der V. parkeert zaterdagmiddag rond twaalf uur zijn zwarte Mercedes op het Carmenplein bij winkelcentrum de Ridderhof.1 Hij heeft drie wapens bij zich. 2 Hij stapt uit en schiet iemand neer.  Dan gaat hij een stenen zijtrap op en door een deur het winkelcentrum in. In zijn auto, die later door de Explosieven Opruimingsdienst wordt onderzocht, ligt een briefje. Daarop staat dat er explosieven liggen in drie andere winkelcentra in Alphen aan den Rijn.3

Het is druk in het overdekte winkelcentrum. Rustig loopt Van der V. langs het Kruidvat, de Zeeman, de Hubo. Schietend. Glas vliegt in het rond. Mensen vallen neer, rennen weg, duiken weg. Hij loopt door.

Een oudere man vlucht voor hem uit en duikt de Hubo in.4  Hij was net nog met zijn kleindochter, maar die is hij kwijt. Al snel staat hij weer op. Hij ziet een man en een vrouw op de grond liggen, badend in het bloed. Hij ziet angst, paniek. Hij vindt zijn kleindochter terug. Ze is ongedeerd. Ze was meegelopen met andere mensen.5

In het magazijn van de C1000, op de tweede verdieping, is Lennart Schellinghout aan het werk . Hij hoort knallen.6  „Ik dacht eerst dat er iets op de grond viel.”7  Hij gaat naar beneden en het dringt tot hem door dat het om schoten gaat. Hij loopt naar de kassa’s en ziet gebukte mensen. De schutter is net weg.

Bij de groenteafdeling ligt een man op de grond. „Hij bloedde uit een wond in zijn zij. Volgens mij was hij niet daar neergeschoten, maar is hij bij de ingang van de winkel geraakt en had hij zich naar binnen gesleept”, zegt Schellinghout.

Hij gaat naar de kantine en ziet een collega met een schotwond in haar schouder. „Collega’s waren bezig het bloeden te stelpen.” Hij pakt wat bedrijfskleding om neer te leggen onder de gewonde bij de groenteafdeling. „Hij lag op de harde vloer, dat ligt niet prettig. Zijn zijwond bloedde, niet al te hevig.”

Later komt Schellinghout erachter dat hij de schutter kent van de basisschool, de Martin Luther King-school in Alphen.8  „Hij zat twee klassen boven me. Behalve zijn uiterlijk herinner ik me weinig van hem.”

Intussen is een buurtbewoonster van 61 de roltrap opgekomen naar de C1000.9  Ze hoort knallen en brekend glas. Glassplinters blijven liggen in de spleten tussen de traptreden en maken een naar, knerpend geluid. Boven wordt ze door een C1000-medewerker de winkel in geleid. Ze ziet de gewonde op de groenteafdeling en de vrouw met de schouderwond. Er is nog geen politie of ambulancepersoneel. Er is ook geen paniek. Ze ziet wel winkelpersoneel rondlopen om mensen gerust te stellen.

De politie krijgt kort na twaalf uur de eerste melding.10  „Er is onmiddellijk een team naartoe gegaan”, zegt korpschef Jan Stikvoort later op het stadhuis. Als de agenten aankomen, met kogelvrije vesten aan, wordt er nog geschoten. „Zij hebben zich door de mensenmassa heen gewrongen met één doel: het uitschakelen van de dader. Helaas waren er toen al veel slachtoffers gevallen.”

Naast de C1000 is kledingzaak Liyana mode. Latifa Charradi en Hajar Lemouesset zijn er bezig met de voorbereidingen voor een modeshow.11„De meiden stonden klaar om het podium op te gaan”, zegt Lemouesset. Ze horen al enige tijd knallen, maar blijven aanvankelijk gewoon in de winkel. „Je weet niet wat er gebeurt”, zegt Charradi. Pas als een gewonde vrouw hun winkel in rent, beseffen ze wat er aan de hand is. Ze heeft een schotwond in haar bovenbeen. Ze vluchten aan de achterkant hun winkel uit.

Later gaan ze terug.12  „Iedereen was in shock”, zegt Charradi. „Schuin tegenover ons is ook een modezaak. De eigenares daarvan is overleden. Verschrikkelijk. Een collega die je iedere dag ziet. Je gelooft het niet. Je hebt het gevoel dat je in een film bent waarin je niet wilt zijn.”

De schutter komt aan bij de Albert Heijn, waar Ramon Vleerlaag boodschappen doet.13  Hij hoort iets wat „lijkt op een klapperpistool”. Medewerkers dirigeren de klanten naar achter in de winkel. Ongeveer twee minuten hoort Vleerlaag schoten, met onregelmatige tussenpozen.

Dan ziet hij de dader. „Hij liep voor de winkel langs, bij de kassa’s. Hij keek de winkel in, precies het gangpad aan het eind waarvan ik stond. Toen knielde hij, zette het wapen tegen de zijkant van zijn hoofd en schoot. Hij viel meteen om.”

Twee winkelmedewerkers lopen naar voren. „Ze wilden kijken of ze hulp konden bieden, maar ik zei dat dat niet nodig was. Hij was zeker dood.” Vleerlaag loopt mee naar de kassa’s. Een wapen ligt nog bij de dader. Vleerlaag schuift het weg met zijn voet. „Het was een pistool, geen mitrailleur. Als er misschien nog een tweede schutter was, kon die het niet meer oppakken.”

Albert Heijn-manager Luc Vlaardingerbroek is naar de kassa’s gerend. Buiten de winkel ziet hij het lichaam liggen van de vrouw van de modewinkel aan de overkant, voorover met kogels in haar rug. En bij de kassa’s het lichaam van de schutter. Maar dat weet hij dan nog niet. Hij ziet een jongeman die een kogel door zijn hoofd gekregen heeft.14

„Het leek wel oorlog”, zegt hij de volgende dag. 15 „Maar mijn mensen hebben zich goed gehouden. Niemand raakte in paniek.”

Mensen uit de omgeving zijn op de schoten afgekomen. Steven Goes komt boven bij de Albert Heijn-ingang. „Er stonden mensen te filmen met handycams.” Er is politie, maar nog niet veel. „Logisch, ze wisten niet wat hun te wachten stond. Ik heb de indruk dat hun niet veel te verwijten valt.”

Buurtbewoner Jolanda van der Meulen, die veel mensen kent die in het winkelcentrum werken, ziet bij de AKO-boekhandel een zwaargewonde man op de grond liggen. Hij bloedt. Ze legt haar jas over hem heen. Even verderop ziet ze twee dode mensen liggen. Een van hen ligt in foetushouding.

Ze is in shock, weet niet wat ze moet doen. Dan komt er een agent op haar af die ze kent omdat hij zwartepiet speelt op de school van haar zoontje. „Hij zei dat ik weg moest wezen, omdat niet duidelijk was of de schietpartij was afgelopen. Ik ben langs de Albert Heijn gelopen en heb daar een vriendin achter de kassa vandaan gehaald. Je leven is belangrijker dan je werk, zei ik.”

De politie zet het winkelcentrum af. Agenten kammen het uit op zoek naar een eventuele tweede dader. Ambulances rijden af en aan, twee helikopters cirkelen boven het gebied. Op straat en in de sociale media gaan wilde geruchten. Er zouden twee gijzelingen zijn. Er zou ook geschoten zijn bij de voetbalclub.16

De identiteit van de dader wordt vastgesteld.17 Een arrestatieteam gaat de flat in waar hij woonde, volgens de politie om zeker te stellen dat die veilig kan worden betreden door de recherche.18

De politie zet zeventig man op de zaak. Ze doen sporenonderzoek, horen getuigen in de kerk naast het winkelcentrum, bewaken de ‘plaats delict’, staan slachtoffers en nabestaanden bij.

Tegen vijf uur besluit het crisisteam van gemeente, justitie en politie de winkelcentra Atlas, Herenhof en Aarhof te ontruimen, inclusief de huizen boven de winkels. Er worden geen explosieven gevonden. In de loop van de nacht kan iedereen weer naar huis.

Winkelcentrum de Ridderhof werd afgelopen nacht schoongemaakt. De deuren bleven vandaag gesloten.19

Geef een antwoord