Lola, het laatste verhaal van Alex Tizon

Print Friendly, PDF & Email

Pulitzerprijswinnaar Alex Tizon vocht een leven lang om het verhaal te kunnen vertellen over Lola, de vrouw die hem op de Philipijnen opvoedde en die mee verhuisde toen het gezin Tizon emigreerde naar de VS. ‘After my mother died of leukemia, in 1999, Lola came to live with me in a small town north of Seattle. I had a family, a career, a house in the suburbs—the American dream. And then I had a slave.’

Alex Tizon in 1991. Foto Betty Udesen / The Seattle Times

Het verbijsterende verhaal over de vrouw die al die jaren, ook in de VS, een slaaf was, die het huishouden deed, drie maaltijden per dag bereidde en werd afgesnauwd door Tizons ouders, werd zijn laatste reportage voor The Atlantic. Tizon overleed op 24 maart, thuis in Oregon, in zijn slaap. Hij wist niet dat het magazine diezelfde dag zou besluiten het stuk op de cover te zetten.

Her name was Eudocia Tomas Pulido. We called her Lola. She was 4 foot 11, with mocha-brown skin and almond eyes that I can still see looking into mine—my first memory. She was 18 years old when my grandfather gave her to my mother as a gift, and when my family moved to the United States, we brought her with us. ()
My parents never paid her, and they scolded her constantly. She wasn’t kept in leg irons, but she might as well have been. So many nights, on my way to the bathroom, I’d spot her sleeping in a corner, slumped against a mound of laundry, her fingers clutching a garment she was in the middle of folding.

Volgens zijn redacteur bij The Atlantic, Jeffrey Goldberg, schreef Alex Tizon over gewone mensen, mensen in de marge. Hij won in 1997 een Pulitzer als redacteur van The Seattle Times en was later chef de bureau in die stad voor The Los Angeles Times. Goldberg:

‘He was also a well-reviewed author; his 2014 memoir, Big Little Man: In Search of My Asian Self, was a self-lacerating examination of the complexities, humiliations, and small victories of Asian men trying to adjust to life in America.’