Hoe patholoog anatoom George Maat de minister op de knieën kreeg

Print Friendly, PDF & Email

George Maat, dat was toch die forensisch patholoog anatoom die tijdens een college in Maastricht uit het onderzoek naar de MH17 klapte? En prompt door minister Van der Steur werd afgeserveerd? Dat was ‘m wel, maar het zat anders. Zoals Van der Steur met het schaamrood op de kaken moest toegeven. Het AD zocht uit hoe dat zo kon.

De heer in de Haagse slangenkuil is, behalve niet ongeestig en verhelderend, een knap in elkaar gezet verhaal. De belangrijkste keuze van de schrijver gold het perspectief: van de eerste tot de laatste zin krijgen we het verhaal verteld vanuit het perspectief van Maat.

Doordat er niemand anders dan Maat in het verhaal aan het woord komt (anders dan zoals Maat het hoorde), wordt het mogelijk met onvolledige zinnetjes en verzuchtingen (‘Zozo’) heel dicht op de huid van Maat te blijven. Nergens wordt dat verwarrend, nergens stoort het.