De mannen van het vuur

Print Friendly, PDF & Email

Mooie titel, mooi verhaal. Voor de Volkskrant volgde Rik Kuiper de afgelopen weken de opbouw van het vreugdevuur van Duindorp, een PVV-wijk tegenover Scheveningen. Vier pagina’s lang staat het in de laatste Vonk van 2016, nog afgezien van de cover met de geweldige zilveren-camera-geknipte-foto’s van Freek van den Bergh.

In De Trots van Duindorp – zoals het verhaal op de voorpagina van Vonk heet – volgt Rik Kuiper twee verhalenlijnen die als een dubbele helix in elkaar gedraaid zijn. De opbouw van het vuur, duizenden pallets die zo hoog als een flatgebouw worden opgestapeld. Het gedoe met de gemeente. De vraag of het door mag gaan.

Daar doorheen loopt het verhaal van een volksbuurt die bang is zelf te verdwijnen, omdat ‘alle vrijkomende huisjes’ naar vluchtelingen gaan. Eigen volk eerst, Duindorp voor de Duindorpers. Dat werk.